Sushirijst omrekenformulier
Sushi en sushirijst
Sushi begon eeuwen geleden in Japan als methode om vis te conserveren. Sushi zou oorspronkelijk stammen uit landen in Zuidoost-Aziƫ. Schoongemaakte rouwe vis werd geperst tussen lagen zout met daarop een steen. Na enkele weken werd de steen verwijderd en vervangen door ene lichte bedekking, en enkele maanden later werden de gefermenteerde vis en rijst klaar geacht om te eten. Sommige restaurants in Tokio serveren deze oorspronkelijke stijl sushi, gemaakt van zoetwaterkarper, nog steeds. Dit gerecht heet Narezushi.
Pas in de achttiende eeuw bedacht een Japanse chef, genaamd Yohei, de sushi zoals wij dat nu kennen. De sushi werd erg populair en er ontstonden twee soorten; de Kansai-stijl, uit de stad Osaka in de regio Kansai, en de Edo-stijl, uit de stad Tokio, die toen Edo heette. De rijsthandelaren in Osaka ontwikkelde hier sushi die hoofdzakelijk bestond uit gekruide rijst met andere ingrediƫnten, waarvan decoratieve, eetbare pakketjes werden gemaakt. Dit was de Nigiri-sushi, de Europa de meest bekende sushi.
Recept: Sushirijst
Sushirijst is het basisingredient voor de Japanse sushi. Er zijn enorm veel verschillende soorten sushi varianten te bedenken. Bijna allemaal bevatten ze sushirijst. Via het berekenformulier kunt u invullen hoeveel rollen sushi u wilt maken en hoeveel van elk ingredient u daarvoor nodig heeft. U kunt ook invullen hoeveel u van een bepaald ingredient wilt gebruiken. Het rekenformulier zal automatisch berekenen hoeveel u van alle andere ingredienten nodig heeft en hoeveel rollen u hier uit kunt halen.
Stap 1: Gebruik het rekenformulier om de hoeveelheid ingredienten te bepalen.
Stap 2: Zeef de rijst in water. U moet de rijst net zo lang blijven zeven totdat het water niet meer troebel is
Stap 3: Kook de rijst langzaam met de hoeveelheid water dat is aangegeven in het rekenformulier. Doe dit bij voorkeur in een rijstkoker. Heeft u deze niet, dan kunt u een steelpannetje met sudderplaat gebruiken.
Stap 4: Meng de rijstazijn, witte bastersuiker en zout in een bekertje. Als de suiker niet oplost in de rijstazijn, dan kunt u deze 20 seconden in de magentron opwarmen.
Stap 5: Als de rijst klaar is, verdeeld u deze over een grote schaal of overschotel. Voeg de mengsel van rijstazijn toe en laat de rijst langzaam afkoelen, eventueel met een waaier